Naslovna | Obilježen Međunarodni dan osoba s Down sindromom u Širokom Brijegu
Obilježen Međunarodni dan osoba s Down sindromom u Širokom Brijegu
Objavljeno: 21.3.2024. 15:15:00 Autor: administrator

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar pravosuđa i uprave Vjekoslav Lasić, nazočili su veselom druženju povodom Međunarodnog dana osoba s Down sindromom, koji je obilježen u organizaciji Udruge Down sindrom – Suncokreti.



Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Isti je prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine. Tijekom godina mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se danas obilježava u čitavom svijetu.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down približavaju se društvu osobe s Down sindromom a pri tome se društvo potiče na veće poštivanje njihovih prava. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu njihovog života.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa skrećemo pozornost javnosti na potrebu uvažavanja različitosti, te na mogućnosti integracije u društvo osoba s Down sindromom.

®© Sva prava pridržana Ministarstvo pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke 2022. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.