Naslovna | Radni sastanak s predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)
Radni sastanak s predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)
Objavljeno: 23.2.2024. 13:39:00 Autor: administrator

U organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke, ministar Vjekoslav Lasić, zajedno s predsjednikom Vlade  Županije Predragom Čovićem, održao je radni sastanak s predstavnicima  Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Karl Wursterom, director of USAID/BiH's Economic Development Office, Grace Chang, regional financial managemen, Anelom Šemić, project management i Emirom Ramadanović, direktor projekta USAID/BiH Projekt E-uprave, na  temu digitalizacije javne uprave Županije Zapadnohercegovačke.
Razgovaralo se o mogućim vidovima suradnje u procesu digitalizacije javne uprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj, odnosno koordinaciji i aktivnostima između Županije Zapadnohercegovačke i gradova/općina, u smislu zajedničkog pristupanja ovom procesu.
Iz USAIDA-a su naglasili kako se projektom E-uprave poboljšava efikasnost iste s konačnim ciljem transparentnosti i isplativosti. Također, su naglasili kako je njihov pristup digitalnoj transformaciji kroz navedeni projekt sveobuhvatan i zasnovan  na najboljim međunarodnim praksama, te nudi potpuni potencijal digitalnih rješenja u praksi.
Digitalizacija javne uprave jedan je od prioriteta kojem smo posvećeni u Vladi Županije Zapadnohercegovačke, s ciljem da javne usluge budu organizirane ne samo praktično za upravu nego i efikasno i prema potrebama korisnika usluga, našim građanima i gospodarstvenicima, istakli su predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave i Vlade ŽZH, te izrazili želju za daljnjim nastavkom razgovora s ciljem ostvarivanja suradnje s USAID-om, kao potencijalnim partnerom u postupku projekta E- uprave, koju trenutačno provode u Bosni i Hercegovini, tj. U Federaciji Bosne i Hercegovine u suradnji s Federalnim ministarstvom pravde. 
Sudionici sastanka su se složili da je digitalna transformacija  proces koji podrazumijeva primjenu digitalnih tehnologija u svim aspektima poslovanja, a koje će dovesti do potpune promijene u načinu na koji se poslovanje dosad obavljalo. Primjenom strategija, kao i usvajanjem tehnologija zasnovanih na mobilnosti, došlo bi se do najviše razine automatizacije poslovnih procesa, čime bi se ograničilo rasipanje resursa i omogućilo lakše i preciznije planiranje operativnih troškova.
Naglasili su kako je izuzetno bitno da proces digitalne transformacije što prije otpočne, a njegova transformacija bude usklađen s vizijom, strategijom i ciljevima poslovanja kako bi se širok spektar modernih tehnologija iskoristio na najefikasniji način. U tom smjeru složili su se kako će nastaviti daljnje razgovore u cilju razvijanja zajedničke suradnje u ostvarivanju projekta E- uprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

®© Sva prava pridržana Ministarstvo pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke 2022. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.