Naslovna | LJUBUŠKI: Održan Gospodarski forum Županije Zapadnohercegovačke
LJUBUŠKI: Održan Gospodarski forum Županije Zapadnohercegovačke
Objavljeno: 30.11.2023. 10:18:00 Autor: administrator

U organizaciji Vlade Županije Zapadnohercegovačke, u srijedu 29. studenog 2023.,  u hotelu Bigeste u Ljubuškom održan Gospodarski forum Županije Zapadnohercegovačke,  koji je okupio vlasnike vodećih tvrtki po broju zaposlenih i visini prihoda iz ove Županije.
Osnovni cilj susreta bio je ostvariti intenzivniju suradnju Vlade Županije i gospodarskih subjekata u okviru svih pitanja od zajedničkog interesa, te poboljšati uvjete za daljnji razvitak gospodarstva i bolji život građana.
Forum je započeo pozdravnim obraćanjem predsjednika Vlade Županije,  Predraga Čovića, koji se nazočnim gospodarstvenicima zahvalio i čestitao na trudu, znanju i hrabrosti koje ulažu u suočavanju s izazovima poslovnog svijeta i tržišne konkurencije. Izrazio je nadu kako će ovaj forum označiti početak dobre suradnje između Vlade Županije i gospodarstvenika.
U sklopu Gospodarskog foruma održane su dvije panel rasprave.


U prvoj panel raspravi na temu “Mogućnosti, potrebe i izazovi privatnog sektora u Županiji Zapadnohercegovačkoj” sudjelovali su Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta d.o.o. Grude, Ivan Pavković, direktor Mesne industrije Rakitno d.o.o. Posušje, Eugen Šušak, direktor tvrtke TT kabeli d.o.o. Široki Brijeg, Stjepan Primorac, direktor hotela Bigeste d.o.o. Ljubuški i Miljenko Crnjac, vlasnik MCI d.o.o. Široki Brijeg.
Gospodarstvenici su se složili da je ključni problem nedostatak radne snage, ali i ukazali na potrebu rješavanja tog problema u sklopu školstva i obrazovanja.
Upozorili su na potrebu povećanja broja sati praktičnog rada u školama te izrazili zainteresiranost da i sami omoguće praktični rad unutar svojih tvrtki kako bi što više mladih ljudi usvojilo znanja koja su trenutno potrebna na tržištu rada.


Na drugoj panel raspravi pod nazivom ”Kreiranje pozitivnog poslovnog okruženja u Županiji Zapadnohercegovačkoj” govorili predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, savjetnik ministra gospodarstva Petar Pišković, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić, te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimir Širić.
Predstavnici Vladinog sektora su kroz panel raspravu izložili  što sve Vlada Županije, zajedno s resornim ministarstvima, a u suradnji s poduzetnicima, može osigurati s ciljem kreiranja još boljih uvjeta za daljnji razvoj gospodarstva u Županiji.


Usuglašeno je da će  se, zajedno s gospodarstvenicima, raditi na pronalasku rješenja za sve spomenute probleme te je pozdravljena njihova inicijativa da se osnuje udruga poslodavaca na razini županije.
U sklopu Gospodarskog foruma sudionicima predstavljene su i dvije prezentacije, jedna na  temu ”Izazovi i očekivanja u energetskom sektoru”, o kojoj su izlagale Marija Đogić i Sonja Sušac, predstavnice JP Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, druga na temu “Programi Razvojne banke FBiH”, čiji prezentator je bio Dalibor Milinković, izvršni direktor za projekte i razvoj Razvojne banke FBiH.
(izvor - Jabuka.tv)

®© Sva prava pridržana Ministarstvo pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke 2022. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.