Naslovna | 06. studenog 2023. počinju Tjedni sudske nagodbe u svim sudovima u BiH
06. studenog 2023. počinju Tjedni sudske nagodbe u svim sudovima u BiH
Objavljeno: 6.11.2023. 10:27:00 Autor: administrator

Na inicijativu Visokog sudskog i tužiteljskog  vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BIH), u svim prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima u Bosni i Hercegovini, od 06. do 17. studenog  2023. godine, bit će održani tjedni  sudske nagodbe tijekom kojih stranke na brži i ekonomičniji način mogu riješiti svoje sporove. U okviru navedene inicijative, u naznačenom razdoblju, „Tjedni sudske nagodbe“ provodit će se i u Općinskim sudovima u Širokom Brijegu i Ljubuškom, te Županijskom sudu Široki Brijeg.


Sudska nagodba je brži i jeftiniji način rješavanja sudskog spora koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu.


Ovaj način rješavanja sporova naročito je pogodan u predmetima koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radne sporove, isplatu dugova i naplatu novčanih potraživanja, naknadu štete, podjelu stvari i nekretnina u zajedničkom vlasništvu, uređenje međa, materijalna davanja i drugo.


Zaključena sudska nagodba ima istu pravnu snagu kao i sudska presuda, a stranke i sud su pošteđeni dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, eventualnog drugostupanjskog postupka, dugotrajnog postupka izvršenja, te se izbjegavaju brojni dodatni troškovi redovnog sudskog postupka.


Intenzivnija primjena ovog instituta značajno bi rasteretila rad pravosudnih institucija, dok bi za stranke u sudskom postupku to istovremeno značilo manje troškove, ali i brži pristup građana i poslovnih subjekata pravdi.


Tjedni sudske nagodbe organiziraju se na inicijativu VSTV-a BiH koji uz podršku Europske unije provodi aktivnosti usmjerene na promociju i zagovaranju veće upotrebe sudske nagodbe.


Stranke koje su zainteresirane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom mogu se samostalno, preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom obratiti sudu, te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje sudske nagodbe.

®© Sva prava pridržana Ministarstvo pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke 2022. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.